- Yeni Yeşil Mucur Gazetesi - Yeşil Mucur'un Güncel Gazetesi
EĞİTİM GÜNCEL YEREL

İlçemizde “Her Yönüyle Mucur” Sempozyumu Gerçekleşti

Mucur Kaymakamlığı ve Mucur Belediyesinin destekleri ile Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Her Yönüyle Mucur” sempozyumu üniversitemiz ev sahipliğinde başladı.
7 Ekim 2021 tarihinde Mucur Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılış programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kızılırmak havzasına kurulan ve yaklaşık beş bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kırşehir, Anadolu kapılarının Müslüman-Türk evladına açıldığı 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türk-İslam medeniyetinin önemli merkezlerinden biri oldu. Kırşehir’in, kültür ve medeniyetimizdeki yerinin ve bugün sahip olduğu potansiyelin tam olarak ortaya konulması adına 7-9 Ekim 2021 tarihleri arasında KAEÜ Mucur Meslek Yüksekokulu’nda 19 oturumda 88 bildirinin sunulacağı “Her Yönüyle Mucur” sempozyumunun Mucur tarihine ışık tutması bekleniyor.

Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını ilk olarak Mucur Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Cahit Aytekin yaptı. Mucur’un tarihinin, turizminin, doğal güzelliklerinin, edebi yönünün, tarihte yaşamış önemli şahsiyetlerinin ayrıntılarıyla oturumlar halinde aktarılacağını dile getiren Aytekin, sempozyumunun düzenlenmesinde destek veren tüm kurum ve kuruluşlara katkılarından dolayı teşekkür etti ve sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

“Mucur Şairiyle Ozanıyla Kültürüyle Ciddi Bir Çalışma Gerektiriyor”

Mucur Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Cahit Aytekin; Mucur’un coğrafi özelliklerinden dolayı Türkiye’nin merkezinde olan bir ilçe olduğunu ifade eden Aytekin, ilçenin doğuya ve batıya aynı mesafede olduğunu kaydetti.
Cahit Aytekin, Mucurun şairleriyle ozanlarıyla kültürüyle ciddi bir çalışma gerektirdiğini, üç gün boyunca sürecek bu sempozyumun Mucur tarihine katkı vereceğini ve sempozyumda konuşulacak bildirilerin kitap haline getirilmesini sağlayacaklarını belirtti.

Rektör Karakaya: ’’İlçeler Bazında Başlattığımız Bu Çalışmaların Amacı Selçuklu-Osmanlı İzlerinden Yola Çıkarak Günümüze Işık Tutmaktır’’

Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına İbn-i Haldun’un “coğrafya kaderdir” sözüne atıfta bulunarak başladı. Coğrafyanın kültürü, tarihi, edebiyatı içerisinde barındırdığını sinesinde gizlediğini anımsatan Rektör Karakaya, ‘insan fani toprak baki’ metaforuna dikkat çekerek coğrafyanın araştırılmasının kültür ve medeniyetlerin ortaya çıkarılmasına vesile olacağını bildirdi. Tarihin köklerine inileceği bu bilim çalışmalarını yapmalarının sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Karakaya, ilçeler bazında başlattıkları bu çalışmaların amacının Selçuklu-Osmanlı izlerinden yola çıkarak günümüze ışık tutmak olduğunun altını çizdi.

Rektör Karakaya: ’’Mucur’un Geleneklerini Edebiyatını Yazılı Kayıt Ve Bilimsel Yollarla Bir Sonraki Nesle Miras Bırakmak Amacındayız’’

Her Yönüyle Mucur sempozyumunun bir amacının da geçmiş dönemlerin geleneğini, edebiyatını ortaya çıkarmak olduğunu kaydeden Karakaya, bunları yazılı kayıt ve bilimsel yollarla bir sonraki nesle miras bırakmak amacında olduklarını söyledi. Bölgenin Ahi Evran-ı Veli gibi Yunus Emre gibi Hacı Bektaş-ı Veli gibi gönül sultanlarını çıkaran bir bölge olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, bunun yanında yine bölgenin Cacabey gibi Süleyman Türkmani gibi Ahmed-i Gülşehri gibi bilim ve edebiyat adamlarını da yetiştirdiğini hatırlattı. Kuraklaşmış modernitenin bu insanların bakış açısına ihtiyacı olduğuna gönderme yapan Rektör Karakaya, yaratılış hisleriyle özellikleriyle insanı yeniden keşfetmek zorunda olduklarına vurgu yaptı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini Her Yönüyle Mucur sempozyumuyla Mucur’un tarihi kimliğini yeniden çıkarma niyetlerinde olduklarını vurgu yaparak sempozyumda emek sarf eden herkese teşekkür ederek tamamladı.

Açılış programının ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleşti. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Gündüz’ün yaptığı ve Prof. Dr. Veli Ünsal’ın “Eskiçağda Mucur ve Çevresi”, Prof.Dr. İlhan Şahin’in “Köyden Kasabaya: Mucur’un Kuruluşu ve Gelişmesi” ve Prof. Dr Galip Eken’in “Osmanlı Dönemi Mucur Mekteplerine Dair Bazı Bilgiler” başlıklı bildirilerini sunmasıyla sempozyumun birinci oturumu başladı. Haber Merkezi

İlçemizde “Her Yönüyle Mucur” Sempozyumu Gerçekleşti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir