- Yeni Yeşil Mucur Gazetesi - Yeşil Mucur'un Güncel Gazetesi
EĞİTİM GÜNCEL YEREL

Mucur Ş.E.M.T.A.L. Öğrencileri Gizemli Tarihimize Sahip Çıkıyor

Bu yıl düzenlenecek olan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı etkinliğinde Mucur Şeyh Edebali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencilerinden Ömer Can ÇETİN ve Ömer MUSLU tarih öğretmenleri Meryem GERÇEK’in koordinatörlüğünde Mucur Yeraltı Şehrinin tarihi araştırılarak bu gizli dünyanın tanıtımını yapacaklar.
Bu kapsamında Mucur’un saklı dünyası Mucur Yeraltı Şehrinin tarihini araştırarak bu gizli dünyanın tanıtımına katkı sağlamaya çalışacaklar.
Mucur halkına yönelik yapılan anketlerde 100 kişiden 20’sinin bu şehrin varlığından bile haberdar olmadığı, 37’sinin şehrin varlığını bilip henüz ziyaret etmediği, 43ünün ise şehri ziyaret ettiği görülmüştür.
Projenin amacı hakkında bilgiler veren Tarih Öğretmeni Meryem GERÇEK; “1970 li yıllarda yapılan bir yol çalışması sırasında iş makinasının düşmesi sonucunda tesadüfen keşfedilen Mucur Yeraltı Şehri hakkında farkındalık yaratmak, bu güzelliği ve içerisindeki tarihi havayı daha çok insana ulaştırabilmektir.
Solaklı mahallesinde bulunan Mucur Yeraltı Şehri’ni, MS.3-4.yüzyılda putperestler ile Hristiyanlar arasında yaşanan mücadelelerden dolayı Hristiyanların korunmak, savunmak ve ibadet yapmak amacıyla, volkanik tüf kayaları oyarak inşa ettikleri tahmin edilmektedir. Yerden 7-8 metre derinlikte olan şehrin içinde odalar (şu anda 16 oda ziyarete açık), bunları birbirine bağlayan ve insanların ancak eğilerek ilerleyebilecekleri dar koridorlar, dehlizler, içinde yere gömülü büyük küplerin bulunduğu mutfak, hatılların bulunduğu ahır bölümü ve halkın güvercinlik olarak adlandırdığı ibadethane bulunmaktadır. Ayrıca saldırı anında düşmanı durdurabilmek için yumurta aklarının harçla karılmasıyla elde edildiği düşünülen büyük hacimli ve dairesel şekilli kapı taşları vardır. Kapı kenarlarında düşmanı gözetlemek ve haberleşmek için yapılan küçük delikler ve büyük havalandırma bacaları bulunmaktadır. Emin olun ki bu bacalar sayesinde saatlerce içeride kalsanız bile herhangi bir oksijen sıkıntısı yaşamayacaksınız.
Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olan Mucur Yeraltı Şehri girişinin tam üzeri park alanına çevrilerek koruma altına alınmıştır. Yıllık 6000-7000 ziyaretçisi bulunan Mucur Yeraltı Şehri pazartesi günleri hariç diğer tüm günler ziyarete açık olup giriş ücretsizdir. Eğer kapalı alan korkunuz yoksa, güzel fotoğraflar çekinip farklı bir gün geçirmek isterseniz ve içinizde azda olsa bir merak duygusu oluştuysa bu gizemli dünyaya hepinizi davet ediyoruz.” şeklinde sözlerine son verdi.
Bizde Yeni Yeşil Mucur Gazetesi olarak başta Mucur Şeyh Edebali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’ne, Tarih Öğretmeni Meryem GERÇEK’e ve Ömer Can ÇETİN ile Ömer MUSLU’ya başarılar dileriz. Haber: Mehmet B. Dağlı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir